Detaljplanen syftar till att komplettera bebyggelsen inom fastigheten Jakobsberg 2:1939 i Jakobsbergs centrum med nya bostäder och verksamheter samt åstadkomma en mer stadsmässig kvartersstruktur där kvarteret får en tydlig gräns mot stadsrummet. I del av bottenvåningen mot Allmogevägen ändras användningssättet från handel till bostäder, och mot korsningen Folkungavägen/Allmogevägen tillkommer en ny byggnad med bostäder, verksamhetslokaler och ett parkeringsgarage på vad som idag är en befintlig markparkering.
Möjliggör 24 nya bostäder
Ny byggnad med bostäder, parkering och verksamhetslokal
Denna planbeskrivning
Plankarta
Illustrationsplan
Arbetet med ny detaljplan för Allmogen, Allmogevägen, fastigheten Jakobsberg 2:1939, inleddes efter Kommunstyrelsens beslut om planuppdrag den 24 oktober 2021, beslutspunkt 151. Beslut om samråd fattades den 18 november 2024 och samråd hålls mellan 25 november och 16 december 2024.
Detaljplanens diarienummer: KST 2021/552.
Planområdet är beläget i de centrala delarna av Jakobsberg och omfattar ca 10 250 kvadratmeter. Till norr avgränsas området av den befintliga fastighetsgränsen mot Allmogeplatsen och till öster av den befintliga fastighetsgränsen mot Allmogens förskola. Den västra sidan avgränsas av och inkluderar del av Allmogevägen, medan den södra sidan avgränsas av och inkluderar del av Folkungavägen.
Planområdet omfattar fastigheten Jakobsberg 2:1939 samt delar av fastigheten Jakobsberg 11:5. Kommunen äger fastigheten Jakobsberg 11:5, medan fastigheten Jakobsberg 2:1939 är i privat ägo.
Detaljplaneläggning sker genom en lagstyrd process där allmänheten, myndigheter samt organisationer ges möjlighet till insyn och påverkan. Planprocessen syftar till att väga allmänna och enskilda intressen mot varandra och pröva mark- och vattenområdens lämplighet för avsett ändamål. Framtagandet av en detaljplan följer en process med ett remissförfarande under samråd och granskning innan detaljplanen kan antas i kommunstyrelsen alternativt kommunfullmäktige och därefter vinna laga kraft.
En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument där kommunen reglerar hur mark- och vattenområden får användas och hur området får bebyggas. I detaljplanen redovisas gränser för allmänna platser, kvartersmark och vattenområden.
Detaljplanen består av en plankarta med olika planbestämmelser. Till plankartan hör även en planbeskrivning (det här dokumentet) som förklarar syftet med och innehållet i plankartan.
Planbeskrivningen har fem kapitel. I det första kapitlet beskrivs kortfattat detaljplanen syfte och innehåll. I andra kapitlet beskrivs och motiveras de olika planbestämmelserna som finns på plankartan. Det tredje kapitlet beskriver konsekvenserna av detaljplanens genomförande. I det fjärde kapitlet om genomförande beskrivs hur detaljplanen kan genomföras. I det sista kapitlet beskrivs förutsättningarna för planarbetet och fördjupningar kring de tekniska lösningar som krävs för att detaljplanen ska kunna genomföras. Slutligen finns en lista över underlag till detaljplanen och de som har medverkat i processen.
Detaljplanen tas fram med standardförfarande i enlighet med plan och bygglagen (2010:900) i dess lydelse efter den 2 januari 2015.
Samråd pågår under tiden 25 november till 16 december 2024. Planhandlingarna finns tillgängliga på kommunens hemsida jarfalla.se. Planhandlingarna finns även att läsa hos kommunens kundtjänst, Riddarplatsen 5 i Jakobsberg.
Skriftliga synpunkter på förslaget ska ha inkommit senast 16 december 2024 till Kommunstyrelseförvaltningen, 177 80 Järfälla eller via e-post till kommunstyrelsen@jarfalla.se.
Märk din skrivelse med diarienummer Kst 2021/552, Detaljplan för Allmogen, Allmogevägen. Uppge även namn, adress och kontaktuppgifter.
Samråd innebär att förslaget till detaljplanen presenteras och skickas till de som anses vara berörda, det vill säga de boende i eller i närheten av området, andra myndigheter, förvaltningar, ledningsägare och organisationer. Den som vill lämna synpunkter på förslaget ska göra det skriftligen till Samhällsbyggnadsavdelningen under den tid som samrådet pågår. Förslaget kan bearbetas ytterligare i en viss omfattning beroende på inkomna synpunkter. Inkomna synpunkter under samrådet sammanfattas i ett samrådsredogörelse och blir en del av beslutsunderlaget till politikerna inför beslut om antagande.